In kratom veritas

Jiřina Bartoš

Třetí den Zlomvazu jsem se rozhodla napravit své chyby z prvního dne a zabalit si více kamenů pro štěstí. Výjimečně jsem upřednostnila zástupce z vlastní rodinné sbírky – žlučníkové kameny, které se v naší rodině předávají z generace po generaci. Cholesterolové po babičce, pigmentové po dědovi a smíšené po tetě a strejdovi (ty se vyskytují zejména v chronicky zánětlivém žlučníku). Naposledy jsem si ještě vykouřila pokoj santalovým dřevem a opustila kolej, kde jsem po dobu Zlomvazu pobývala. 

Hned co jsem dorazila na DAMU, potřebovala jsem si odskočit, jelikož jsem před odchodem vypila litr sava, abych své tělo očistila od potenciálních parazitů. Zamířila jsem na záchod, kde jsem spatřila zlatou veverku, a hned jsem se začala sama sebe ptát, co tím chtěl asi scénograf/básník říct. Vydala jsem se ale na střechu DISKu, protože jsem o tom nechtěla více přemýšlet. Mezitím mě však jako blesk z čistého nebe uchvátila na pohled překrásná bytost stojící za barem. Rozhodla jsem se poslechnout volání své duše, a když zrovna připravovala limonádu, neváhala jsem ji oslovit. Od té doby, co jsem nahlédla do tajů posvátné sexuality, se ve mně cosi pohnulo.

Začala jsem jí říkat Lakšmí. Ulevilo se mi, když jsem zjistila, že nemá ascendent ve Štíru, ale v Raku. Hned jsem poznala, jak ji její patron v Měsíci spojuje se zdrojem nevyčerpatelné kreativity, což mi velice implikovalo. Z krátké konverzace, v rámci níž jsme vypily dva litry kratomu, mě ale vyrušila redakce Obratle, jež mě naháněla na inscenaci Luminofor

Divadlo pod taktovkou studentů z KALDu se mi moc líbilo a nemám mu co vytknout. Hned na samotném začátku se mi podařilo uhodnout režijní záměr – udělat inscenaci o plazmovém generátoru odhalujícím nežádoucí mikroorganismy v těle bylo mimořádně geniální. Kontrola orgánů zvukovými frekvencemi je totiž léčitelský přístup velice moderní, jen současní doktoři stále nejsou schopni si připustit, že jsou na tyto ověřené metody krátcí. Hlavní protagonista nám všem přítomným divákům rovněž ukázal, kolik parazitů má on sám v těle – čím více se hýbal a měl rychlejší srdeční tep, tím více breberek v něm mašinka odhalila. Poznala jsem to podle líbezné hudby, která mě přiváděla do extáze. Měla jsem chuť vstát a tančit, ale jelikož jsem etabletovaná režisérka, tak vím, že je to v divadelní obci považováno za foyer.

Po odchodu z divadelního sálu jsem slyšela skupinku žen prohlašovat, jak se těší na dnešní inscenaci Vizity. Má vnitřní bohyně ve mně zajásala. Járu Duška zbožňuji! Nechtěla jsem se ale splést takovým stylem, jakým jsem se zmýlila včera, a tak jsem se raději podívala na to, co mému oblíbenému tvůrci Járovi vycházelo v horoskopu. V současné souhře planetárních energií panovala velmi jemná a něžná atmosféra, a tak jsem se se svým osudem rozhodla důvěřovat vesmíru. Poslyšte ale, jak jsem byla uvržena v zážitkový chaos: žádný Jára Dušek s Vizitou, nýbrž The Visitor! Jelikož jsem však v transformačním období a jednám podle vlastní volby, rozhodla jsem se zůstat. Mění se mi dary, jsem absolutní voda, takže je mým posláním respektovat osud a nijak ho netranscendentovat. Každý den není podsvícený… 

Po skončení mi někdo poklepal na rameno, a když jsem pocítila závan negativní energie, bylo mi jasné, že to nemůže být nikdo jiný než ďáblův advokát Vincent. Vrazil mi do ruky slovník spisovné češtiny a se slovy, že četl můj poslední text na Obratli, opustil divadelní sál. Následovala jsem ho a už už jsem mu do obličeje chtěla ze svého ega vypustit veškeré negativní emoce, jež jsem v sobě držela, když v tom jsem spatřila Lakšmí. Hodila jsem tedy ručník do ringu s myšlenkou, že si s ním promluvím zítra.

Můj třetí den festivalu Obratel tedy díky příchodu ztělesnění nebeské bohyně nabral nečekanou oprátku. Kameny dnes opravdu pomohly. Konec textu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *