Redakce

Obratel je festivalový zpravodaj pod záštitou studentek druhého ročníku Katedry teorie a kritiky na DAMU. Autorský okruh propojuje studenty AMU, VŠMU, UK a MUNI. Krom recenzí z divadelní přehlídky připravujeme rozhovory s tvůrci, reportáže a další texty reflektující festivalové dění.

Šéfredaktorky

Kristýna Vinařová

KTK DAMU

„Doporučuju vaření, českej folk, španělský murder mysteries na Netflixu, mobilní hru Lady Popular a bezcílný procházky.“

Barbora Smolíková

KTK DAMU

„Pusťte si naplno táborový písničky, zpívejte z plných plic a umývejte u toho nádobí.“

Sára Pospíšilová

KTK DAMU

„Pusťte si plyn.“

Širší redakce

Lívia Brachnová

KDŠ VŠMU

„Vyšlapať horu, dobre sa najesť, vypočuť si vážnu hudbu, alebo nechať oči aj dušu v galérii.“

Natálie Bulvasová

KTK DAMU

„Mobilní hra Subway surfers a oblíbený podcast či audiokniha do uší (dobří hráči zvládnou i již třicetkrát zhlédlý sitcom jako obraz v obrazu) — relax, který si můžete dopřát kdykoliv a kdekoliv!”

Eliška Hankovcová

KTK DAMU

„Dejte si dvacetiminutovýho šlofíka (anebo tříhodinovýho, spánek je lék!).”

Magdalena Jirků

KDV FF UK

„Teplá voda, vychlazený víno a žádnej mobil. Tvůj novej rituál na každej večer. Není zač.♥“

Veronika Macková

KDV FF UK

„Jdi na procházku, sedni si na lavičku v parku a dívej se do korun stromů. Nebo si pusť libovolnou bollywoodskou komedii.”

Veronika Páníková

KT HAMU

„Za největší relax považuju mazlení. S pejsky, kočkami, s dětmi, rodiči, kamarády, s rodiči kamarádů, s partnery, s kamarády partnerů… Mazlení není nikdy dost. Nestyďte se, pomazlete se a vyvolejte oxytocin ještě dnes.”

Kateřina Stündlová

FF MU a DF JAMU

„Pár temp v nejbližším rybníku, langoš s česnekem a kečupem, vyslunit se na molu a pustit si nějaký bangery do sluchátek, day off.”

Vojtěch Voska

KTK DAMU

„Lyžování a lanovky. Nejlíp o samotě. Majn ski iz gut prpérd.”

Tobiáš Waller

KTK DAMU

„Žádný lidi, žádnej hluk, žádnej stres, mobil daleko, podcast o zločinech nebo snová ambientní hudba, hektolitry zelenýho čaje, cigáro a deka i když je vedro. Přidáte-li křížovky, duševní pohoda zajištěna prvotřídně!”

Ludmila Zajíčková

KTK DAMU

„Pro mě je relaxem bytí v přírodě, se psem nebo vínem. Klidně každý zvlášť, nebo dohromady. A taky je fajn si jenom tak lehnout a zhluboka se nadechnout. A ještě lepší je ležet v lese, koukat do nebe a čuchat vůni lesa.”

Speciální hosté

Jiřina Bartoš

„Jediná svatá trojice, ve kterou věřím je Gaslight, Gatekeep, Girlboss. Jako režisérka se pokouším nastavovat zrcadlo dnešní společnosti. Jak říkal Aristoteles – „in vino veritas“, tak mi nalej další sklenku! Bez ranního flatwhitu ani rán(o)u!”

Vincent Ofterdingen

„Jsem básníkem. A vím, jaké to je jím býti. Poznal jsem též lyrično divadla, s ním lépe se dá žíti. Jsem citliv jak k divadlu, tak k poesii. Vše, co jest v divadle momentálně pokládáno za progresivní, jest pouhým ornamentem zla bez hlubších významů. Nebráním se čackým počinům v divadelních luzích a hájích, anžto jsem mlád, nebojím se nového, leč… Jaký obsah v sobě na jevišti nese bezvýznamné hlazení rostlinstva, jež se zove ficus benjamina? Plytkost. Plytkost a zmar toho, co sebe samo nazývá divadlem alternativním. Je nutno vytvořit vzdor. Antialternativní divadlo nechť je na jevištích novou vzpourou proti plytkosti. Jeden aby se z toho zastřelil. Věru… A relax? Umřít.”

Jazykové korektury

Pavlína Barillová

Pavla Karešová

Překlady

Karolína Průšová