Vincentova pouť (na Zlomvaz)

Vincent Ofterdingen

Do Prahy jsem přispěchal za časného kuropění. Nebesa byla tou dobou ještě mladá a zpěv ptactva nutil k pomyšlení, že jednoho dne zmizíme ze světa stejně tak jako oni. Snídal jsem klasicky – kafe, tři cigarety a existenční zmar. Pomyslil jsem si, že dnešní den nebude tak špatný. V onu časnou ranní hodinu mi však bylo redakcí zvěstováno, že na festivalu bude přítomna i Jiřina Bartošová (byli jsme svázáni nešťastnou láskou). A to je nemilým faktem z mnoha rozličných důvodů. Objala mne chandra. Těšil jsem se na čtyřdenní anakreontskou lyriku a divadlo. Leč s Jiřinou? 

Jiřina jest antropomorfní personifikací inferna. Cítím se nucen omluvit svou hašteřivou letoru vůči této ženštině, leč pochop, drahý poutníče, s názory, kterými tato žena oplývá, není radno souhlasiti. Zarmoucen touto novinou, zachtělo se mi opět kouřiti, anžto když mé jsoucno zasáhne rmutná tíha osudu, kouřím. Tasiv tabatěrku ze své pánské kabely, zjistil jsem, že v mé tabatěrce nedlela jediná cigareta. Bytí je nesnesitelně těžké.  Vydal jsem se spěchati k nejbližší trafice, abych přežil. 

Po koupi dvou balení tabáku mé kroky konečně zamířily na DAMU. Redakce mi ostentativně nařídila dostaviti se na zahajovací ceremoniál. Učinil jsem tak, neboť mi slíbili přítomnost šumných alkoholů, a taky prostředí, ve kterém se dá kouřit. Střechu divadla DISK zalévaly sluneční paprsky a mne zavalila úzkost. Co mám vůbec očekávat od letošního Zlomvazu? Nejsem si jist, zda potkám své blízké, zda budu s divadly spokojen. Červ v srdci člověka hlodá a hlodá. Své neblahé myšlenky jsem zahnal čokoládovou fontánou, která se na zahájení zjevila. Víc jsem je však zahnal oním sektem. Bude se sekt rozdávat na všech akcích během Zlomvazu? Byl bych šťasten.

Mému bědnému stavu nepomohli ani dva psi na canisterapii, ani osmé cigáro (prosím redakci, aby mi zajistila popelník). Slečna Barešová nás při zahajovacím ceremoniálu navnadila na zahajovací párty. Hodlám se dostaviti. Leč koluje mi v hlavě jedna fundamentální otázka – je zde dostupný absinth? 

Nuž, ještě mne k dnešnímu dni čeká pár divadel a večerní koncerty. Bojím se, věru ano, neb jsem mužem tiché a citlivé povahy. Asi si půjdu dát řízek do Kafe DAMU. Pokud bude řízek vyprodán, nezbyde nic jiného, než si dát cigáro. 

Na středu doporučuji Lexaurin a četbu poesie od Lermontova.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *