Wellness podle hudebníků

Ludmila Zajíčková

K jakémukoliv žánrovému festivalu patří koncerty. O ty se během letošního Zlomvazu postará několik hudebních interpretů, kteří vystoupí v průběhu celého festivalu. Čím by hudebníci naplnili svůj wellness den a jaké umění jim pomáhá překonat krizové období?

Několika z nich jsem položila dvě otázky, které se týkají tématu Zlomvazu – wellness duše i těla. Představy, plány a tipy jako inspirace nebo upomínka, aby na sebe člověk nezapomínal a dokázal si udělat čas sám pro sebe. Odpovědi jsou především ukázkou toho, že je nekonečně možností a nemusí se dít nic mimořádného, aby se člověk zregeneroval.

Jak by vypadal váš ideální wellness den, který byste měli jen pro sebe?

Kvietah: Můj wellness den – šla bych na longboard se svými synovci. Nejmenšímu jsou tři, jezdí na koloběžce a je to ultimátně vtipný. Pak bych hrála na nějakej nástroj random písničky a večer si dala nějakej film, asi zas s nima, ideálně Starwars, protože ty mají nejradši a mají k nim skvělý komentáře.

Dominik Sosnovec: Po osmi hodinách spánku bych volným tempem vstal a šel si na hodinku zaplavat. Po plavání bych to viděl na zhruba hodinu a půl sauny, kde bych si mezi jednotlivými sériemi četl nebo se bavil s kamarády v závislosti na tom, jestli bych tam byl sám. Po sauně a výkonu bych si dal kuřecí pho, šel se projít a cestou si dal tak dvě hodiny v kavárně, kde bych si četl. Zbytek dne bych bych ležel na lehátku u bazénu nebo na pláži, v závislosti na možnostech.

DJ EL: Dlouho bych spala, ráno si udělala dobrou snídani, zašla na výstavu nebo jinou kulturní akci, večer se viděla s kamarády nebo s přítelem.

Treska jednoskvrnná: Celý den by strávili na masáži nebo ucpávali tobogány!

9 kg přibrala: Celý den by strávili ve vířivce s masáží uprostřed Mekáče s unlimited nuggetama a unlimited sladkokyselou. Nebo si pustili audioknihu Lovci mamutů a prospali celej den.

Feelgood filmy/knihy (nebo jakýkoliv umění), který vám pomáhají překonat krizový období?

Kvietah: Dělá mi dobře undergroundový umění a místa – třeba na Balbínce je mi výborně, ve starým Zázemí – to byla taková výstava sama o sobě, poslouchat nějaký lofi nahrávky – nějakýho starýho Neila Younga, Patti Smith. Z českých teď na zlepšení nálady poslouchám Wild Tides a hodně Karla Gotta. A film jednoznačně Super náhradník.

Dominik Sosnovec: Jakýkoliv díl Futuramy, The Office nebo Ricka a Mortyho. Nebo nějakou filozofickou a sociologickou literaturu (která není často feelgood, ale nabízí jiný úhly pohledů než běžný přemýšlení a často i navrhuje jistý formy alternativ nebo ukáže, že naše starosti jsou problémy, které nás nijak existenčně neohrožují. Takže to ve výsledku dává větší smysl, než se může zdát.) A z tý literatury mě poslední dobou ze všech možných žánrů bavil Existencialismus je humanismus od J. P. Sartra, Všechny kočky jsou šedé od K. Veselýho, Slepé skvrny od D. Prokopa, Umělecké dílo v době své technické reprodukovatelnosti od W. Benjamina anebo Způsoby vidění od J. Bergera.

DJ EL: Grandhotel Budapešť (nebo jakýkoliv film od Wese Andersona), Amélii z Montmartru nebo sérii Harryho Pottera.

Treska jednoskvrnná: Rozhodně Sharknado!

9 kg přibrala: Z filmů by si pustili Pána prstenů, Asterixe a mise Kleopatra, Tropickou bouři nebo Scooby Doo. Hudba z muzikálu Jesus Christ Superstar a z kapel Ještěři

První večer festivalu odstartuje kapela PS a večer zahajovací festivalová party ve 22 hodin. Během 9. června vystoupí v R102 Kvietah (22:00) a Dominik Sosnovec (23:00) a po půlnoci se svým setem vystoupí DJ EL. Kromě nich proběhne tento večer ještě Beatbox – The Summit. Kapely zahrají 10. června na Střeše Disku – 9 kg přibrala (17:30–18:30) a Treska jednoskvrnná (20:30–21:30). Bez závěrečné párty se neobejde ani Zlomvaz! Konat se bude v Altenburgu 1964 v Holešovicích a součástí programu bude SLAM poetry, Safari Jazz Orchestra, Gondor Flames LABEL, DINGO, DJ POLYESTER nebo Monika Načeva a DJ Five. Nabitý program festivalu sledujte na sociálních sítích nebo webových stránkách Zlomvazu.